Welke lichtkleur past het beste in mijn interieur?

 

Ga je aan de slag met een lichtplan, dan zal je zeer zeker in aanraking komen met de termen “lichtkleur” of “kleurtemperatuur”. Zo is er 1900 Kelvin, 2300 Kelvin, 2700 Kelvin, en zo gaat het nog wel even door. Wat betekenen die cijfers en wat is Kelvin? Welke kleurtemperatuur moet ik kiezen voor mijn woonkamer, slaapkamer of keuken?
Ziet u door de bomen het bos niet meer? Geen nood, in dit artikel gaan we uitleggen wat de verschillende lichtkleuren zijn, maar ook welke lichtkleur voor jou en jouw ruimte het meest geschikt is.

 

LICHTKLEUR OF KLEURTEMPERATUUR?

Als je op zoekmachines zoals Google op zoek gaat naar voorbeelden van lichtkleuren, dan zie je vaak twee termen voorbij komen: lichtkleur en kleurtemperatuur. Dat kan voor verwarring zorgen, zeker als je niet veel verstand hebt van verlichting. Er zijn veel verschillende leveranciers van lampen en iedereen gebruikt een van deze twee termen om de kleur van het licht aan te duiden. Lekker makkelijk, niet dus. Wij gebruiken altijd het woord lichtkleur, simpelweg omdat dit voor meer duidelijkheid zorgt. Maar om het makkelijk te houden kun je ervan uitgaan dat “kleurtemperatuur” hetzelfde is als lichtkleur.

 

WAT BETEKENT KELVIN?

Voordat we wat dieper ingaan op de verschillende lichtkleuren, moeten we eerst weten wat Kelvin is en betekent. Dit zie je vaak staan naast een lichtkleur. Kelvin (K) is de eenheid van thermodynamische temperatuur. De kleur van het licht wordt aangeduid met een Kelvin (K) eenheid.
Licht is psychologisch gezien warm of koud. In principe kun je van de volgende stelling uitgaan: hoe lager de Kelvin waarde, hoe warmer de kleur oogt en hoe hoger de Kelvin waarde, hoe kouder het licht oogt. Zo simpel is het. Het heeft dus niets te maken met hoe warm of koud de lamp wordt.

 

VOORBEELDEN LICHTKLEUREN

Zoals hierboven beschreven, is een lage kelvin waarde gelijk aan warm licht of kaarslicht, en een hoge waarde juist koud of koel licht. Goed, nu we weten wat Kelvin betekent en waar het voor staat, kunnen we wat voorbeelden erbij pakken waarmee je de verschillende Kelvin waardes kunt vergelijken. Hieronder geven we je een mooi voorbeeld, zodat je een idee krijgt waar je de waardes mee kunt vergelijken.

 

LICHTKLEUR (K) IN EEN VERGELIJKBARE LICHTBRON

1800K Kaarslicht
2000K Zonsopkomst/zonsondergang
2400K Led strip extra warm wit
2700K – 3000K Standaard halogeenlamp
3500K Een uur na zonsopkomst
4000K TL verlichting 840
4500K Led strip Helder Wit
5000K Led lamp Koud Wit
5500K Middaglicht
6000K Daglicht
6500K Licht van een monitor

 

Diversiteit in Led verlichting

 

WAT GEBEURT ER MET DE LICHTKLEUR ALS JE GAAT DIMMEN?

Voordat je lichtkleuren gaat kiezen is het belangrijk om te bepalen of je de verlichting ook wilt gaan dimmen. Door de verlichting te dimmen kun je de sfeer in huis net even iets meer bepalen, dan wanneer je de lampen altijd op dezelfde sterkte hebt branden.
Het is hierbij belangrijk om te weten wat er gebeurt met de lichtkleur als je een lamp gaat dimmen. Je zou denken dat het vanzelfsprekend is dat de lichtkleur veranderd als je een lamp dimt. Dit is echter niet helemaal het geval. Het ligt er namelijk aan wat voor lichtbron je wilt dimmen. Als je een gloei- of halogeenlamp terug dimt, dan zal de lichtkleur inderdaad veranderen naar een warmere lichtkleur. Maar wanneer je een led lamp terug dimt, blijft de lichtkleur gelijk, maar zal alleen de lichtsterkte afnemen. Dit hoeft overigens geen nadeel te zijn. In de praktijk blijkt dat veel mensen het prettig vinden als de lichtkleur gelijk blijft wanneer ze een led lamp terug dimmen.

 

DIM TO WARM LED VERLICHTING

Wil je dat óók de lichtkleur verandert als je de verlichting dimt? Dan raden we een zogeheten “dim-to-warm” led lamp aan. Dit is een led lamp met een speciale dim-techniek waarbij niet alleen de lichtsterkte verandert tijdens het dimmen, maar ook de lichtkleur. Veel dim-to-warm lampen, ook wel ambilight of warm dim genoemd, zijn te dimmen tussen de 2200 Kelvin (kaarslicht) en 2700 Kelvin (warm-wit). Deze lampen zijn uitermate geschikt voor ruimtes waarin je zo nu en dan de sfeer wilt veranderen met het licht, zoals bijvoorbeeld een woning, restaurant of een hotel.

 

WELKE LICHTKLEUR IS GESCHIKT VOOR MIJN INTERIEUR?

Iedereen ervaart licht op een andere manier en dus is licht erg persoonlijk. Wat voor jouw interieur de beste lichtkleur is, is afhankelijk van de sfeer die je wilt creëren. Ook is de juiste lichtkleur kiezen afhankelijk van de woonruimte.

 

LEEFRUIMTES

Over het algemeen wordt er in de woonkamer en andere leefruimtes vaak gebruik gemaakt van een warm witte lichtkleur, tussen de 2400 en 3000 Kelvin. In de meeste gevallen adviseren wij een lichtkleur van 2700 Kelvin. Houd er rekening mee dat licht met een lage Kelvin waarde (2200K of lager) minder prettig is tijdens het lezen of werken.

 

2200 K

 

WERKRUIMTES

In werkruimtes is het juist prettig om helder licht te gebruikt, ergens tussen de 3000 en 4000 Kelvin. We raden voor werkruimtes meestal een lichtkleur van 3000K of 4000K aan, maar niet hoger. Licht met een hogere Kelvin waarde dan 4000K wordt meestal als niet prettig ervaren in werkruimtes en is allesbehalve goed voor de concentratie.

Voordat je een lichtkleur kiest, is het dus belangrijk om de sfeer vooraf te bepalen. Hierbij is het belangrijk om de inval van eventueel daglicht mee te nemen in je overweging. Daglicht kan namelijk een vertekenend beeld geven van de lichtkleur en warme lichtkleuren zelfs oranje laten lijken. Probeer dus op plekken waar je veel daglichtinval hebt niet te warm licht te gebruiken.

 

3000K-5000K

 

Wat betreft het gebruik van lichtkleuren per ruimte hebben we, om je op weg te helpen, hieronder een indicatie gemaakt van de lichtkleuren per ruimte.

 

RUIMTE LICHTKLEUR

Slaapkamer 2400K – 2700K
Woonkamer 2700K
Keuken 3000K
Badkamer 3000K
Hal 3000K
Showroom 3000K
Kantoor / werkruimte 3000K – 4000K
Magazijn / opslagruimte 4000K – 6000K

 

HET EFFECT VAN LICHTKLEUREN OP ONS HUMEUR

Licht bepaald meer dan de sfeer in huis. Onderzoek heeft aangetoond dat de hoeveelheid, de kleur en de intensiteit van het licht, het gedrag van mensen kan beïnvloeden. Voorbeeld: Warm wit licht (2400 – 2700 Kelvin) geeft in je interieur een aangename, huiselijke en romantische sfeer, terwijl helder of koel licht juist helpt te concentreren en de productiviteit verhoogd.

 

GEKLEURD LICHT

Ook gekleurd licht kan een bepaalde sfeer creëren. De kleur rood activeert de zintuigen dat kan leiden tot snelle impulsieve beslissingen. Daardoor is rood een geschikte kleur voor casino’s, maar geen goede kleur voor een chique restaurant waar uitgebreid gedineerd wordt. Een warme rode kleur daarentegen is wel een geschikte kleur waar men in alle rust kan genieten van een maaltijd. Elke kleur activeert weer een ander zintuig. Daarom is het, wanneer je gekleurd licht gaat gebruiken, belangrijk om de functie of het doel van de ruimte vooraf te bepalen.

 

LICHT OP DE WERKVLOER

Lichtkleuren spelen steeds vaker een belangrijke rol op de werkvloer. Daarom zijn er steeds meer bedrijven en scholen, die gebruik maken van (bio)dynamische verlichting. Dit is verlichting die het natuurlijke zonlicht zo goed mogelijk nabootst. Dit gebeurt door de kleurtemperatuur en helderheid van wit-licht aan te passen. Zo kan het bijvoorbeeld bijdragen aan een verbeterde productiviteit van werknemers. Ook kan het ingezet worden om het concentratievermogen van kinderen op school te vergroten. In de zorgsector wordt dit ook toegepast om binnen een daglichtbeleving te creëren.

 

KLEURWEERGAVE INDEX (COLOR RENDERING INDEX OOK WEL CRI GENOEMD)

Naast lichtkleur is er ook de kleurweergave index, kortweg CRI, of color rendering index genoemd. Voordat we verder ingaan op de CRI is het belangrijk om te weten dat CRI compleet los staat van de lichtkleur van een led lamp. Staar je dus niet blind op CRI-waardes als je een lamp gaat kiezen. Echter kan de CRI-waarde van een in sommige gevallen belangrijk zijn voor jouw interieur.

 

WAT IS CRI?

Simpel gezegd bekent de CRI-eenheid hoe waarheidsgetrouw een lamp de kleuren van objecten in de buurt van het licht weergeeft. Bijvoorbeeld de kleuren van een schilderij of een kunstwerk aan de muur. De waarde wordt gemeten van 0 tot 100.

 

IS DE CRI WAARDE BELANGRIJK VOOR MIJN INTERIEUR?

Dat ligt er helemaal aan wat je wilt bereiken. Stel, je hebt een prachtig en kleurrijk schilderij aan de muur hangen en je wilt hier de aandacht op vestigen in je interieur. Je wilt natuurlijk niet dat de lamp die gericht staat op je schilderij de kleuren niet juist weergeeft, of een vertekent beeld geeft van de kleuren. In dit geval is het belangrijk om een lamp te kiezen met een hoge CRI-waarde, dus een waarde van 90 of hoger.
Of wanneer je de muur in een prachtige kleur hebt geschilderd en die kleur veranderd helemaal door een verkeerde belichting. Waarschijnlijk heb je dan te maken met een goedkope led lamp met een te lage CRI-waarde.
Heb je niet zoveel met kleurbeleving of zijn er geen belangrijke accenten te bekennen in jouw interieur? Dan voldoet een led lamp met een CRI-waarde van 80 ook, de meeste led lampen van tegenwoordig hebben al een CRI-waarde van 80 of hoger hebben.

 

 

CRI

 

TIPS BIJ HET KIEZEN VAN DE JUISTE LICHTKLEUR

Gebruik geen verschillende lichtkleuren in dezelfde ruimte. Dit kan een vertekenend beeld geven en dit komt de sfeer in de ruimte niet ten goede.
Heb je veel ramen en dus veel daglicht in de ruimte? Probeer dan op de plek waar het natuurlijke daglicht binnenkomt niet een te warme lichtkleur te gebruiken. Ook dit kan een vertekenend beeld geven en de lichtkleur oranje laten lijken, of juist te weinig lichtsterkte.
Wil je kunnen wisselen van lichtkleur in je interieur? Dan raden wij zogeheten “dim-to-warm” lampen aan. Dit zijn lampen waarmee je niet alleen de lichtsterkte kunt bepalen, maar ook de lichtkleur. Deze lampen hebben in de meeste gevallen een waarde van 2200 tot 3000 Kelvin. Zo kun je zelf de juiste sfeer creëren.
Heb je net een nieuw huis gekocht en zijn je ruimtes nog helemaal leeg? Vergeet dan zeker niet om de lichtkleuren en de gewenste sfeer mee te nemen in je lichtplan. Je kunt beter gelijk de juiste lampen met de juiste lichtkleuren aanschaffen, dan dat je er naderhand achter komt dat de lichtkleuren helemaal niet naar wens zijn en je dus vervolgens weer andere lampen moet kopen.

 

HEEFT U TOCH NOG VRAGEN OVER LICHTKLEUREN?

Neem dan gerust even contact op met onze lichtadviseurs. Zij helpen je graag verder en beantwoorden al je vragen. Je kunt ons op werkdagen telefonisch bereiken op 06-23449567 of stuur een e-mail naar info@decodap.com.

 

Shopping Cart
De waardering van decodap.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 15 reviews.