Welke fitting heb ik nodig en hoe ziet die eruit?

Soorten fitting

 

Je koopt een mooie lamp, maar dan heb je ook nog een lichtbron nodig. Maar welke lichtbron is nou geschikt voor die lamp? Wat is precies het verschil tussen al die fittingen? Tegenwoordig zijn er meer dan 100 verschillende fittingen voor lampen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende fittingen.

 

De E27 fitting is de meest voorkomende fitting en wordt ook wel een grote fitting genoemd. De meeste gloei-, spaar-, halogeen- en LED lampen hebben een E27 fitting. Deze schroeffitting heeft een bepaalde breedte en het getal achter de E geeft aan dat deze breedte 27 mm bedraagt. Deze fitting is geschikt voor 230V.

 

E14

De E14 fitting is kleiner dan de E27 fitting en wordt ook vaak een kleine fitting genoemd. De meeste kleinere gloei-, spaar-, halogeen- en LED lampen hebben een E14 fitting. De E14 fitting wordt steeds populairder in armaturen omdat deze er wat sierlijker uitziet dan een E27 fitting. De fitting heeft een schroefdraad van 14 mm waarmee de lichtbron in een lamp gedraaid kan worden. Deze fitting is geschikt voor 230V.

 

GU10

Bij een GU10 fitting duw je de lichtbron in de armatuur en draait de lichtbron een kwartslag (bajonetsluiting) totdat deze vast zit. Lichtbronnen met deze fitting worden voornamelijk gebruikt in spotjes en is geschikt voor 230V. De fitting heeft twee pennen met 10 mm afstand ertussen. De GU10 spot is ook verkrijgbaar in een energiezuinige LED-uitvoering, dankzij de LED technologie gaan deze lichtbronnen jaren mee.

 

GU5.3

Een GU5.3 of ook wel MR16 fitting genoemd, heeft een Bi-pin voet of ook wel een steekvoet genoemd. De fitting heeft twee pinnen met 5,3 mm afstand ertussen. Lichtbronnen met deze fitting worden voornamelijk gebruikt in vochtige ruimtes zoals badkamers, keukens of buitenhuis. Deze is geschikt voor 12V wat veiliger is in vochtige ruimtes. Let wel op, voor een 12V lichtbron heb je altijd een transformator nodig. Je hoeft de lichtbron enkel in te pluggen en het werkt.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van decodap.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 9 reviews.
Shopping Cart