Welke fitting heb ik nodig en hoe ziet die eruit?

Soorten fitting
Je hebt een mooie lamp gekocht of gezien, maar dan heb je ook nog een lichtbron nodig. Maar welke lichtbron is nou geschikt voor die lamp? Wat is precies het verschil tussen al die fittingen?

Wat is een fitting?

Zodra je op onze website in de “eigenschappen” van een bepaalde lamp kijkt, dan zie je o.a. de term fitting vermeld staan. Volgens de definitie van Wikipedia is een fitting een voorziening die gebruikt wordt om twee onderdelen aan elkaar te bevestigen, zonder dat ze tot één geheel worden. De fitting is bevestigd in het armatuur, en maakt de verbinding tussen de lamp en de lichtbron. Vandaag de dag worden de lampen met diverse fittingen uitgevoerd. Hieronder bespreken we de meest voorkomende fittingen.

Fittingen

Wat zijn de meest voorkomende lampfittingen?

E27 – Grote fitting

De E27 lichtbron is de meest standaard schroeffitting. De E staat voor Edison, de uitvinder van de gloeilamp. Deze schroeffitting heeft een bepaalde breedte en het getal achter de E geeft aan dat deze breedte 27 mm bedraagt. Het gemiddelde wattage van deze lichtbron ligt tussen de 5 tot 60 Watt.

E27

E14 – Kleine fitting

De breedte van deze schroeffitting is 14mm. Doorgaans hebben de meeste E14 lichtbronnen een wattage tussen de 5 Watt á 40 Watt. De E14 fitting wordt steeds populairder in armaturen omdat deze er wat sierlijker uitziet dan een E27 fitting. De E14 lichtbronnen zijn nog deels verkrijgbaar als gloeilamp, maar zijn bijna geheel vervangen door de led-variant. Wil je het licht graag dimmen? Kies dan voor een dimbare E14 LED-lichtbron.

E17

GU10

De GU10 is een gangbare fitting, de zogenaamde spotjes fitting. Inbouwspots, voor bijvoorbeeld in de keuken, zijn vaak voorzien van een GU 10 fitting. We praten ook wel over een zogenaamde steekfitting. Je duwt de lichtbron in de armatuur en draait de lichtbron een kwartslag (bajonetsluiting) totdat deze vast zit. Het getal achter de letters GU geeft aan hoeveel millimeter je meet tussen de 2 pinnetjes van de lichtbron. De GU10 spot is ook verkrijgbaar in een energiezuinige LED-uitvoering, dankzij de LED technologie gaan deze lichtbronnen jaren mee.

GU10 lampfitting

B22

Dit model lichtbron wordt ook wel bajonetfitting genoemd. Deze lichtbron heeft dezelfde specificaties als de ouderwetse B22 lichtbron maar wel met de voordelen van de huidige led-technologie. Dit model lichtbron is de opvolger van de halogeen lichtbron.

B22 lampfitting

GU5.3

De GU5.3 led-lichtbron is het alternatief voor de GU5.3 halogeenlichtbron. Deze lichtbron werkt onder een spanning van 12 Volt. Een GU5.3 lichtbron heeft een fitting waarvan de pinnetjes 5.3 mm uit elkaar staan en heeft een zogenaamde MR16 vorm (50mm diameter). Creëer je eigen sfeer door een dimbare GU5.3 LED-lichtbron aan te schaffen.

GU5.3 lampfitting

G4

LED G4 lichtbronnen, ook wel steeklampjes genoemd, zijn compacte capsulevormige lichtbronnen waarvan beide pinnetjes 4mm uit elkaar staan. De lichtbronnen werken op 12V, hier is een transformator voor nodig voordat deze worden aangesloten op het 220 Volt netwerk. De vervanging van oude halogeenlampen is eenvoudig door het gebruik van de steekfitting. Door de compacte afmeting past een G4 lichtbron met gemak in de meest kleine armaturen.

G4 lampfitting

G9 Lichtbron

De lichtbronnen met G9 fitting, waarvan de pinnetjes 9 mm uit elkaar staan, hebben een uitstekende kleurweergave en zijn tevens voorzien van een UV-blok. Dit voorkomt verkleuring van de uitgelichte objecten. De G9 lichtbron geeft warm wit licht en is dimbaar. Wil je een lichtbron die minstens 10x langer mee gaat? Stap dan over op de LED versie van de G9 lichtbron.

G9 lampfitting

G53

G53 LED-lichtbronnen hebben een zogenaamde AR111 vorm waarvan de pinnetjes van deze fitting 53 millimeter uit elkaar staan. Deze lichtbronnen zijn de ideale vervanging van halogeenlichtbronnen en werken alleen in combinatie met een Halotronic transformator. Maak je al gebruik van een Halotronic transformator dan kun je de oude lichtbron vervangen voor een nieuw LED-exemplaar. De G53 lichtbron is ook te verkrijgen in een dimbare versie.

G53 lampfitting

Shopping Cart
De waardering van decodap.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 15 reviews.